In Leerboek Online kunt u eenvoudig opdrachten geven. |
Een opdracht kan bestaan uit één of meerdere lessen, taken, examens en combinaties daarvan.
In het voortgezet onderwijs zal het veelal gaan om een 'module' of 'subdomein'.
Geeft u trainingen dan zult u wellicht spreken over een 'cursusonderdeel'.
De terminologie kan eenvoudig aangepast worden aan uw onderwijsomgeving.
De opdracht kunt u geven als eenmalige opdracht, bijvoorbeeld als sprake is van een examen, of als zelfstudieopdracht. De leerling of cursist kan dan de opdracht vaker doorlopen.
Opdrachten kunnen per leerling of cursist individueel gegeven worden, maar ook aan een groep. Dit alles met enkele muisklikken. Of als u dat wilt, via uw smartphone of tablet.
Leerboek Online is ontworpen voor grote én kleine beeldschermen! |
Bij het maken van lessen of examens hoeft u eigenlijk geen rekening te houden met het apparaat waarop de leerling of cursist zal werken.
Ook kunt u als docent de meeste handelingen gewoon op uw smartphone uitvoeren. Bijvoorbeeld wanneer een leerling klaar is met een opdracht en u ter plekke de resultaten wilt inzien en bespreken, zonder daarvoor het apparaat van de leerling te gebruiken.
Vanzelfsprekend zijn sommige handelingen, zoals het maken van lessen, toetsen of rapporten, overzichtelijker op een desktop of laptop computer.
En uiteraard kunt u de lessen of examens in Leerboek Online afdrukken, bewaren als pdf of de gegevens downloaden als bestand voor verwerking in bijvoorbeeld Excel.
Een opdracht kan afhankelijk van het doel, op verschillende manieren gegeven worden aan leerlingen of cursisten. |
Betreft het bijvoorbeeld een zelfstudieopdracht, dan kan de leerling deze in eigen tijd en tempo maken, zo vaak als nodig.
Bij een examen of schoolonderzoek betreft het uiteraard een eenmalige opdracht. Het examen verdwijnt dan bij de leerling uit de lijst zodra het examen is afgerond. Ook kan ingesteld worden of de leerling bij een examen direct de uitslag te zien krijgt, of dat deze door de docent verstrekt wordt.
De docent kan vanzelfsprekend zelf bepalen wanneer de opdracht of het examen zichtbaar wordt voor de leerling, klas of groep. Met één druk op de knop kan een examen aan een groep toegewezen en gestart worden.
Bij Leerboek Online hoeft u niet het wiel uit te vinden als uw collega dat al gedaan heeft. |
Vragen, lessen, taken en opdrachten kunnen eenvoudig uitgewisseld en hergebruikt worden, maar zonder dat u het risico loopt elkaars werk te verstoren.
Ook kunt u bijvoorbeeld een vraag in verschillende lessen opnemen voor verschillende niveaus en met een verschillende weging voor de punten.
Via een slim en simpel trefwoordensysteem houdt u overzicht op de onderwerpen.
U kunt Leerboek Online zo inrichten dat het PTA gevolgd wordt. Desgewenst helpen wij u daarbij.
Vanzelfsprekend doet Leerboek Online het nakijken en de cijferberekening voor u. |
De uitslag kan meteen zichtbaar zijn voor de leerling of cursist, maar bij een examen zult u wellicht liever zelf het cijfer verstrekken. Dit kunt u gewoon aanvinken bij het examen.
Bij het samenstellen van een les of examen kunt u indien gewenst de weging of het aantal punten per vraag opgeven en u kiest de systematiek voor de cijferberekening.
Blijkt achteraf dat een vraag niet correct was en niet mee mag tellen? Of dat per abuis het verkeerde antwoord als juist is opgegeven? Zet gewoon de weging op nul van de betreffende vraag of corrigeer het antwoord. Met een druk op de knop worden de cijfers van het examen herberekend.
De resultaten en voortgang zijn op elk moment in te zien, ook via de browser op uw smartphone. |
Zo kunt u via uw telefoon meekijken met een leerling en hoeft u geen gebruikt te maken van het apparaat waarmee de leerling werkt om iets uit te leggen of te demonstreren.
De voortgang bij een opdracht, de uitslag van een examen, de antwoorden van een individuele leerling: met een paar klikken heeft u het overzicht en het inzicht.
Als u wilt kunt u een overzicht uitprinten, opslaan als pdf of exporteren naar bijvoorbeeld Excel.
Cursist, leerling, vak, profiel, domein, les, taak... iedere onderwijsomgeving heeft zijn eigen terminologie. |
Daarom is Leerboek Online flexibel opgezet.
Met een simpele handeling zorgen we dat Leerboek Online termen gebruikt die passen bij uw vakgebied.
En hetzelfde geldt uiteraard voor de huisstijl. Deze kan eenvoudig aangepast worden zodat hij naadloos aansluit bij de huisstijl van uw onderwijsinstelling.
Leerboek Online legt alleen de strikt noodzakelijke gegevens vast. Dat houdt het simpel maar ook veilig! |
Een geboortedatum, een foto, als u dergelijke gegevens nodig heeft staan ze waarschijnlijk al in uw cursisten- of leerlingenadministratie. Leerboek Online heeft dat niet nodig. U moet een leerling kunnen herkennen in het systeem en de leerling moet zichzelf herkennen. Als een voornaam daarvoor volstaat, is dat voldoende.
Vanzelfsprekend moet voorkomen worden dat leerlingen of cursisten onder elkaars naam kunnen inloggen. Daarom wordt ingelogd met een uniek kenmerk. U kunt hiervoor het leerlingnummer gebruiken of een deel daarvan, een stevig wachtwoord, of als het allemaal niet zo zwaar hoeft gewoon de naam - dat is aan u om te bepalen.
Leerboek Online werkt niet met een centrale database, maar met een database per onderwijsinstelling. Zo blijven de gegevens gescheiden en bent u de baas over uw eigen gegevens. Vanzelfsprekend worden gegevens nooit met derden gedeeld.